Sat je dinamičan i ponekad prekratak

Helena Valečić već dva desetljeća predaje prirodu i biologiju. Pametnicu u zagrebačkoj OŠ Lovre pl. Matačića primjenjuje više od godinu dana. “Jedan je od najvažnijih zadataka na satu,” kaže prof. Valečić, “motivirati i zainteresirati učenike. Uvijek mi je jedan od glavnih ciljeva bio da moji učenici zavole prirodu i biologiju. Pametnica mi u tome uvelike pomaže. Da učenici zavole predmet je puno lakše postići efektima koje ova ploča ima. Ona jednostavno privlači pažnju.”

Interaktivna nastava dokazano pospješuje učenje svih naraštaja.
Oduševljenje Pametnicom u OŠ ''Milan Brozović'' u Kastvu
“Na Pametnici svaki dan nešto novo”

Profesorica nimalo ne dvoji da se itekako isplati uložiti vrijeme i trud u prilagodbu na rad s pametnom pločom: “Svaki sam dan naučila nešto novo i otkrivala sve više mogućnosti koje ova ploča ima. Uz pomoć video klipova s YouTube, stručnjaka iz tvrtke Opstanak, ali i nekih mojih učenika, brzo sam savladala osnove rada s interaktivnom pločom. Već sam nakon nekoliko tjedana počela uživati u radu na ploči. Danas mogu reći da uspješno koristim Pametnicu i njezine mogućnosti, no još uvijek postoje novi izazovi koje ona pruža. I dalje mi je velika motivacija i zadovoljstvo kada otkrijem neku novu mogućnost.”

Pametnica motivira i profesoricu i učenike

A kakav je dojam Pametnica ostavila na njezinu publiku? “Moji su učenici odmah pokazali svoje oduševljenje,” tvrdi profesorica Valečić. Kako to nije bila prva Pametnica u školi, mnogi su učenici “u početku bili velika pomoć i podrška. Pametnica je od svih učenika dobro prihvaćena i jako vole raditi na njoj. Istaknula bih da zahvaljujući predlošcima za zadatke koje ova ploča ima, moji učenici puno lakše usvajaju gradivo, osobito nove pojmove jer ih zapravo nauče i ponove kroz igru. Naročito su atraktivni satovi ponavljanja jer se tada naš razred, zahvaljujući Pametnici, pretvori u edukativnu igraonicu. To je za moje učenike i mene vrlo motivirajuće!”

O povratku na ploču s kredom prof. Valečić kaže “iskreno se nadam da do toga neće doći!” a iz osobnog iskustva svojim kolegicama i kolegama izdvaja sljedeći savjet: “ako se malo potrudite i više koristite efekte i igre, sat postaje dinamičan i ponekad prekratak.”