Sat je dinamičan i ponekad prekratak

 

Pametnica pomaže učenicima da procvjetaju

Helena Valečić već dva desetljeća predaje prirodu i biologiju. Pametnicu u zagrebačkoj OŠ Lovre pl. Matačića primjenjuje više od godinu dana. “Jedan je od najvažnijih zadataka na satu,” kaže prof. Valečić, “motivirati i zainteresirati učenike. Uvijek mi je jedan od glavnih ciljeva bio da moji učenici zavole prirodu i biologiju. Pametnica mi u tome uvelike pomaže. Da učenici zavole predmet je puno lakše postići efektima koje ova ploča ima. Ona jednostavno privlači pažnju.”

“Na Pametnici svaki dan nešto novo”

Profesorica nimalo ne dvoji da se itekako isplati uložiti vrijeme i trud u prilagodbu na rad s pametnom pločom: “Svaki sam dan naučila nešto novo i otkrivala sve više mogućnosti koje ova ploča ima. Uz pomoć video klipova s YouTube, stručnjaka iz tvrtke Opstanak, ali i nekih mojih učenika, brzo sam savladala osnove rada s interaktivnom pločom. Već sam nakon nekoliko tjedana počela uživati u radu na ploči. Danas mogu reći da uspješno koristim Pametnicu i njezine mogućnosti, no još uvijek postoje novi izazovi koje ona pruža. I dalje mi je velika motivacija i zadovoljstvo kada otkrijem neku novu mogućnost.”

Pametnica motivira i profesoricu i učenike

A kakav je dojam Pametnica ostavila na njezinu publiku? “Moji su učenici odmah pokazali svoje oduševljenje,” tvrdi profesorica Valečić. Kako to nije bila prva Pametnica u školi, mnogi su učenici “u početku bili velika pomoć i podrška. Pametnica je od svih učenika dobro prihvaćena i jako vole raditi na njoj. Istaknula bih da zahvaljujući predlošcima za zadatke koje ova ploča ima, moji učenici puno lakše usvajaju gradivo, osobito nove pojmove jer ih zapravo nauče i ponove kroz igru. Naročito su atraktivni satovi ponavljanja jer se tada naš razred, zahvaljujući Pametnici, pretvori u edukativnu igraonicu. To je za moje učenike i mene vrlo motivirajuće!”

O povratku na ploču s kredom prof. Valečić kaže “iskreno se nadam da do toga neće doći!” a iz osobnog iskustva svojim kolegicama i kolegama izdvaja sljedeći savjet: “ako se malo potrudite i više koristite efekte i igre, sat postaje dinamičan i ponekad prekratak.”