Ne želim ni razmišljati o nastavi bez Pametnice!

Pametnica na satu kemijePametnica je, uz druge moderne tehnologije, već neko vrijeme prisutna u pulskoj osnovnoj školi “Vidikovac”. Njezin je ravnatelj Dragutin Pavlić, kao pravi menadžer, osluškujući želje i potrebe svojih učenika i zaposlenika, osigurao sredstva za informatizaciju škole, u čemu su mu umnogome pomogli privatni donatori. Oduševljenje učenika i učitelja novim nastavnim metodama dočarao nam je profesor informatike, Predrag Dukić.

Jedva čekali upoznati Pametnicu

“Na prvom predstavljanju Pametnice, kad sam se upoznao s mogućnostima programa koji uz nju dolaze, uvidio sam da je to jedan kvalitetan i dorađen uređaj. Onaj početni entuzijazam i zadovoljstvo korištenja Pametnice ne samo da se nisu smanjili, već su se i povećali. Rad s Pametnicom prolazi bez problema i vrlo je intuitivan. Pomoć i podrška odrađena je na vrhunskom nivou, pa je i sam proces privikavanja na ploču prošao lagano i bez stresa. Vrijeme prilagodbe bilo je vrlo kratko, i kod učenika, i kod mene. Zbog vrlo zanimljivih mogućnosti jedva smo čekali da vidimo što se sve može raditi s takvom pločom.”

Pametnica pomaže i učiteljima i učenicima

Pametnica na satu zemljopisaZa profesora Dukića nema dvojbe da njegovim kolegama i njemu mnoge funkcionalnosti Pametnice “olakšavaju rad te proces učenja i poučavanja postaje jednostavniji.” Ne iznenađuje da takvo stanje stvari itekako odgovara i učenicima. “Učenici obožavaju raditi s pametnom pločom, te se zbog toga svi javljaju da ‘rade na ploči’. Zbog dinamičnosti u radu, smatram da je povećana zornost u nastavi, a samim time i motiviranost učenika za rad. Učenici predlažu da se što više koriste dinamični materijali, gdje bi oni sami što više radili. Također, ideja je da koriste Pametnicu kao alat komunikacije s drugim razredima, odnosno školama.”

Upitan o eventualnom povratku sa Pametnice na klasičnu školsku ploču, profesor odlučno odgovara: “O takvoj opciji ne želim ni razmišljati, toliko sam se ‘zaljubio’ u ovaj uređaj.”