Motivacija učenika uz Pametnicu

Pametne ploče i ekrani za veću motivaciju učenika i studenata

Motivacija učenika čest je i frustrirajući problem mnogim predavačima. Naročitu teškoću predstavlja nedostatak unutarnje, intrinzične motivacije, dakle one koja se ne odnosi na možebitnu nagradu (ocjenu, uspjeh, ugled…) nego na uživanje u samom stjecanju znanja. Situacija se dodatno komplicira prisutnošću učenika koji su znatno motiviraniji ili talentiraniji, no unatoč tome prisiljeni napredovati brzinom onih prosječnih. Tu na scenu stupa Pametnica.

 

Pametnica mijenja frustraciju u motivaciju

Pametnica je sustav s jasnim i dosljednim pravilnostima, a istodobno fleksibilan i jednostavan za korištenje. Ove ga osobine čine privlačnim “tihoj većini” kojoj samozatajnost priječi da dižu ruke ili izvikuju odgovore. Multimedijalnost i interaktivnost sadržaja pomoći će u dosezanju svih onih za koje slika vrijedi i više od tisuću riječi.

 

Motivacijom učenika do školske socijalizacije

Vrlo važan, a u tradicionalnim obrascima podučavanja previđen, aspekt motivacije učenika je socijalizacija. Ako na predavačeva pitanja odgovara uvijek isti mali broj učenika, popularnost među vršnjacima bit će im teško dostižna. Primjena Pametnice njihovu interakciju s predavačem preusmjerava na druge učenike! Veće znanje time postaje čimbenik približavanja naprednih prosječnima – upravo suprotno od onoga što je do tada predstavljalo.